Massasjebad eller boblebad – dette er forskjellen
Massasjebad eller boblebad. Begrepene brukes ofte om hverandre i dagligtalen, men forskjellene er store. Et ekte massasjebad representerer en helt annen verden både når det kommer til komfort, kvalitet, restitusjon og rehabilitering. Det er kos, hygge og sunnhet kombinert i ett.
Begrepene massasjebad eller boblebad er egentlig veldig presise beskrivelser. Derfor er det dumt at mange ofte sitter igjen med inntrykk av at det nærmest er et og samme type produkt.
Et boblebad gir deg gleden av varmt vann og bobler fra luftdyser. Her blåses det stråler av luft i vannet som ikke gir direkte massasje, men som fordeler seg jevnt i hele karet. Det kan være hyggelig og forfriskende bademoro, men ellers er det få likheter med et ekte massasjebad. Det ville vært mer korrekt å sammenligne et boblebad med et badekar som har integrerte luftdyser, enn å sammenligne det med et massasjebad.
Et massasjebad er et bad som er utstyrt med dyser for hydroterapi i form av varme, vektløshet og massasje. Arctic Spas og Polarbad utmerker seg som vanlig i dette segmentet med flere modeller som gir store muligheter for tilpasninger og ekstrafunksjoner. Alt etter hvor stort bad man velger varierer antall massasjedyser fra mellom 20 og opp til 60, og selvfølgelig er det forskjellige varianter med forskjellige funksjoner.
Har du flere spørsmål om massasjebad? Last ned vår hendige kjøpeguide her.
Turbo Single-dysene gir en bred sirkulær massasje og er utviklet spesielt for å gi en grundig massasje av musklene i den øvre delen av ryggen, skuldrene og nakken. Vannmassasjedysene på fem tommer gir en bred sirkulær massasje, mens monsundysene er plassert i nedre del av karet for å gi massasje til føttene, bena, hoftene og den nedre delen av ryggen.
Massasjeopplevelsen er også forskjellig alt etter hvor man sitter. Setene er nøye designet for å ivareta et bredt spekter av kroppsdimensjoner, med flere nivå av armlener og justerbare nakkestøtter på alle de rette stedene. Alle setene vil være litt forskjellige for å gi en unik massasje i hver stol. Alt etter størrelse på massasjebadet vil du finne både liggeseter og terapisoner.
Kapteinsetene er uten tvil de mest komfortable setene. Alt etter modell kommer disse badene med et slikt sete, mens enkelte modeller har opptil fire av disse ekstra komfortable setene. Nytt fra 2020 er også det fantastiske SDS-setet (Super Duper Seat). Her får du den råeste massasjen du kan tenke deg fra 6 roterende dyser og en egen dedikert pumpe!
Mer som er verdt å vite
Verdt å vite
Utendørs badeglede – hele året!
Et utendørs massasjebad vil gi deg mange gode opplevelser – hele året, sommer som vinter, i mange år fremover. Polarbad sine utendørs massasjebad fra Arctic Spas er spesielt tilpasset vårt kalde nordiske klima, og vil gi deg en varm opplevelse selv når gradestokken viser -30 ℃.
Du kan selvfølgelig ha massasjebad både ute og inne. Det er litt smak og behag. Likevel; det finnes mange gode grunner til å plassere badet ute.
Frisk luft og mer tid utendørs
I vårt moderne, urbane samfunn tilbringer vi mennesker mer enn nok tid innendørs, både hjemme, på skole og på jobb. Og når det blir kaldere ute utover høsten og vinteren, blir vi enda mer glad i å tylle oss godt inn i et teppe og heller kose oss på sofaen.
Et utendørs massasjebad stimulerer og oppfordrer til mer tid utendørs i frisk luft. Stress er sesonguavhengig, og massasjebad har god dokumentert effekt mot stress. Kulden ute er i hvert fall ingen unnskyldning lenger når man kan synke ned i et luksuriøst kar, omgitt av herlig varmt vann med behagelige 40 grader og masserende vannstråler.
Spar plass innendørs og gjør det enklere å montere
De færreste har så stor bolig eller så mye ekstra plass innendørs at et massasjebad står øverst på listen når kvadratmeterne skal fordeles og prioriteres. Polarbad kan levere massasjebad i de fleste størrelser, men plassering innendørs krever likevel en god del mer planlegging og du vil nok støte på flere utfordringer.
For det første må du ha et våtrom klart i god tid før massasjebadet skal på plass. I mange tilfeller betyr det både ombygging, ommøblering og ekstra kostnader. Det er også en viss risiko for fukt, lekkasjer og vannskader dersom noe skulle gå galt.
Når man plasserer massasjebadet utendørs, i hagen eller på terrassen, blir situasjonen fort en helt annen. Her er det som regel mer enn nok plass og lett å komme til. Å plassere badet utendørs er også en fordel ved fremtidig service eller reparasjoner, der fagpersonen kan få tilgang uten at du behøver å være hjemme.
Forever Floor® erstatter fundament
Du behøver heller ikke være bekymret med tanke på fundament. Vårt Forever Floor® gulv består av SMC-glassfiberkompositter som er helt tett og holder stand mot både fuktighet, skadedyr og mangeårig slitasje. Dette gulvet fjerner behovet for solide fundament som betong, terrassebord eller belegningsstein fullstendig. Bare sett Forever Floor® og badet på et jevnt underlag, monter, fyll opp, og så er det klart til bruk. Med Forever Floor® blir det også lekende lett å flytte badet ditt; enten du flytter badet ditt til et annet sted i hagen eller til et nytt hus.
Effektiv drift og smarte løsninger
Polarbad sine utendørs massasjebad fra Arctic Spas er spesielt tilpasset vårt kalde nordiske klima og utviklet for å brukes utendørs året rundt. Når vi bygger våre bad har vi tenkt akkurat likt som når vi bygger hus. I kaldt klima må vi isolere både vegger, gulv og tak.
Det er i hovedsak tre måter forskjellige produsenter isolerer badene sine: De som er fullskummet, de som er skummet på skrog og i ytterkant, og de som er skummet i ytterkant (dvs. isolert som en termos). Mange produsenter begraver hundrevis av potensielle problemer i skum og sørger dermed for at service blir et mareritt når dette skummet må fjernes og byttes ut for å utføre service. Slik er det ikke med våre massasjebad. Fast og høyverdig termoisolasjon i gulv, vegger og tak gir mindre varmetap og dermed billigere drift, samtidig som alt er tilgjengelig hvis service eller oppgraderinger ønskes utført. Da er det bare å ta av et panelet, utføre reparasjonen og sette panelet på plass igjen.
Dette gir også mer plass i kabinettet og mulighet for gratis oppvarming. Funksjonen FreeHeat® tillater at omgivelsesvarme fra pumpen, som vanligvis bare ville gått tapt eller forsvunnet ut andre veier, trenger inn i skallet og gjennom selve karet og varmer vannet. Det gir totalt mindre energibruk, bedre miljø og lavere strømregning.
Verdt å vite
Et massasjebad med lave kostnader
I disse dager får vi mye spørsmål om strøm forbruk på våre utendørs massasjebad. Mange har en oppfatning av at strømforbruket er veldig høyt. Ved normalt bruk (2 ganger i uken) så vil våre bad bruke fra 1500 til 2500 kwt i året og det med 39 grader varmt vann. Dette tilsvarer en kostnad fra 140-300kr i måneden for dere som har massasjebad hjemme.
Våre bad fra Arctic Spa har en rekke gode funksjoner som sørger for lavt strømforbruk. Bad kan blant annet leveres med «power management» gjennom SpaBoy appen, slik at badet varmer seg opp (varmekolbe slår inn) når strømmen er billigst. Med termoisolasjon tar vi vare på overskudds-varmen fra pumpene (50-55 grader celsius) og den varmen er med på å holde temperaturen i vannet «gratis» samtidig som den kan fungere som frostsikring om strømmen skulle gå i kalde perioder. Sist men ikke minst er våre bad bygget for et kaldt klima, hvor gradene er langt under frysepunktet. Dette gjør at våre bad fra Arctic Spas leveres med 10cm isolasjon i vegger og gulv.
Dette resulterer i at ved normalt bruk (2 ganger i uken) så vil våre bad bruke fra 1500 til 2500 kwt i året og det med 39 grader varmt vann.
Har du et massasjebad hjemme tilsvarer dette en månedlig kostnad fra 150kr opp til 300kr (eksludert nettleie og elavgift). En oversikt vises i tabellen nedenfor.
Mange vil kanskje tenke seg å skru ned temperaturen for å spare på strømmen og det kan være en god ide om en ikke skal bruke badet på en stund. Under her ser du et eksempel på 2 forskjellige bad med ulik temperatur innstilling.
Her er eksempel med 39 grader (143 kwt)
Her er et eksempel med 16 grader (46 kwt)
Verdt å vite
Vannkvalitet og vedlikehold
I hovedsak er det to ting om definerer vannkvaliteten: Filtrering og desinfisering. Riktig og god vannkvalitet er et av de viktigste momentene for at massasjebadopplevelsen skal bli så fantastisk som du fortjener. I hovedsak er det to ting som definerer vannkvaliteten: Filtrering og desinfisering.
Filter
Filteret er viktig da dette plukker opp alger, kosmetikk, skitt, støv og andre urenheter. Selv om spabadets filtersystem er i drift flere timer om dagen for å fjerne partikler fra vannet, fjerner det ikke nødvendigvis bakterier eller virus (med mindre man har et såkalt mikrofilter, som i teorien skal fange opp bakterier.) For å fungere optimalt må filteret byttes med jevne mellomrom, med mindre man kjøper vaskbare filter.
Desinfisering
Et godt vedlikehold oppnås gjennom regelmessig og jevnlig tilsetning av godkjente desinfiseringsmiddel. Desinfiseringsmiddelet vil kjemisk kontrollere bakterier og virus som er til stede i spavannet.
Som eier av et spabad må du også ha kontroll på vannets kjemiske balanse og pH-nivåer for å bekjempe bakterier, algevekst og lignende. Dette gjør du ved å tilsette kjemikalier for å vedlikeholde riktige nivåer av total alkalitet (TA), kalsiumhardhet (CH) og pH.
pH
pH er målenheten for vannets surhetsgrad med en skala som går fra 0 til 14. Alt over 7 er basisk, mens alt under 7 er surt. 7 omtales som nøytralt. En god pH-verdi for vannet i et spabad vil ligge rundt 7,4 -7,6.
Alkalitet
Som nevnt over så kaller vi pH over 7 for basisk, men dette blir også kalt alkalisk. Her kan man fort bli noe forvirret. I denne sammenhengen snakker vi egentlig om hvor mange hydrokarboner vannet inneholder. Disse hydrokarbonene hjelper vannet å ha en stabil pH-verdi. Det er likevel nødvendig å sjekke pH-verdien regelmessig. Den anbefalte totale alkaliteten (TA) for ditt spavann er 80-120 ppm.
Kalsiumhardhet
De fleste produsenter av spabad anbefaler en kalsiumhardhet (CH) for vannet på 150‒200 ppm.
Vi anbefaler imidlertid ikke å tilsette kalsium hvis vannet er over 100 ppm, eller hvis det innkommende vannet har en svært lav kalsiumhardhet.
Sanitærstoff
Sanitærstoffene dreper bakterier og alger og hjelper mot skummdannelse. Man bruker enten brom eller klor for å gjøre denne jobben.
Måling og kontroll
Måling av både pH, alkalitet og sanitærstoff gjøres manuelt ved hjelp av teststrimler som reagerer med vannet og endrer farge alt etter hvilken verdi de måler.
Riktig vannbalanse og pH-kontroll vil redusere oppbygningen av belegg og metallkorrosjon, forlenge levetiden til spabadet og sørge for at desinfiseringsmiddelet fungerer optimalt.